Zdrowie na widelcu

 


W programie „Zdrowie na Widelcu” Ania Guzik radzi jak jeść zdrowo, jak kupować produkty i jak sprawdzić, na czym niektórzy producenci próbują nas oszukać.

Demaskuje tajemnice etykiet i udowadnia, że zdrowe jedzenie może być po prostu smaczne. W każdym odcinku prześwietla popularne dania, idzie na zakupy i zaprasza was do swojej kuchni. Przyrządza w niej dwie niebanalne propozycje. Muszą spełniać trzy warunki: ma być zdrowo, smacznie i dość tanio.

Ania spotyka się też z naszą dietetyczką, którą próbuje – co rusz – nabrać na sztuczki producentów, a czasem też swoje kuchenne podstępy. Niby wszystko z przymrużeniem oka – ale wy dowiadujecie się, jak i czym urozmaicić codzienne posiłki. Ania sprawdziła już m.in.: gdzie chowają się niedobre tłuszcze trans i podstępny cukier, dlaczego lepiej nie jeść schabowego z ziemniakami oraz jaki sos przyrządzić, aby wzbogacić danie o cenne wartości odżywcze, a nie wyłącznie o kalorie.

Ania przekonuje w programie, że jedzenie to nie jest tylko zapychanie żołądka, ale dostarczanie organizmowi paliwa, które ma go napędzać przez cały dzień.